Linux sisteme antivurus kuralim - Güvenlik/Güvenlik Açıkları Webmaster bilgi bankası, knowledge base Webmaster Araçları

AnaSayfa > Güvenlik/Güvenlik Açıkları > Linux sisteme antivurus kuralim
Kategori: Güvenlik/Güvenlik Açıkları
Gönderen: Admin
Tarih: 2008-10-27
Puan: 0   Puan:0 | Katılımcı:0 | Katılımcı : 0
Okunma: 4951
  
 
1 puan 2 puan 3 puan 4 puan 5 puan 6 puan 7 puan 8 puan 9 puan 10 puan

F-Prot
1993 yılından beri faaliyet gösteren F-Prot ismi tanıdık gelecektir. Oldukça eskiye dayanan virüs tarama araçlarını muhtemelen tecrübe etmişsinizdir. Windows işletim sisteminde parayla satılan F-Prot, ev kullanıcısı olmanız kaydıyla DOS, BSD, Solaris ve Linux için ücretsiz olarak sunuluyor. Ücretsiz sunulan bu versiyonlara, F-Prot sitesinden ulaşabilirsiniz. (www.f-prot.com)


F-Prot kurulumu ve kullanımı oldukça basit bir anti-virüs programı. Sitesinden, Linux dağıtımınıza uygun RPM ya da DEB paketini çekip kuruyorsunuz. Eğer bunları destekleyen bir paket yönetim sisteminiz yoksa, programın sıkıştırılmış hâlini (fp-Linux-i686-ws.tar.gz isimli bir dosya) indirip, kullanabilirsiniz; ben böyle yapmayı tercih ettim.

Terminali açın ve fp-Linux-i686-ws.tar.gz isimli dosyayı kaydettiğiniz yere terminal üzerinden gelin. Ardından şu komutu yazın:

tar -xvf fp-Linux-i686-ws.tar.gz
Yukarıda verilen komutla, sıkıştırılmış fp-Linux-i686-ws.tar.gz dosyasının içeriğini f-prot adındaki klasöre çıkarttınız. Şimdi bu klasörü herkesin değişiklik yapamayacağı /opt klasörünün altına atalım:

sudo mv f-prot/ /opt/
Artık sıra yükleme aşamasına geliyor. Yükleme aşamasında birkaç soru soruluyor. Soruların hepsinde default (yani varsayılan değer) uygun. Bu yüzden Enter'a basarak geçebilirsiniz. Yüklemeyi başlatmak için aşağıdaki komutu giriyoruz:

sudo perl install-f-prot.pl
Komutu girdiğiniz takdirde sorunsuz bir şekilde yükleme aşamasının başlaması ve sizden alacağı cevaplar doğrultusunda, F-Prot'u sisteminize kurması gerekiyor. Eğer Internet bağlantınız varsa, virüs tanım dosyası da güncellenecektir. Yukarıda vermiş olduğum komutları kullanırsanız, bir problem çıkacağını sanmıyorum.

F-Prot komut arabirimi üzerinden çalıştırılıyor. Arka plânda sürekli çalışan bir virüs kalkanı şeklinde değil. (Zaten buna da ne kadar gerek var, tartışılır.) Terminalde "man fpscan" yazarak, programın kullanım detaylarına erişebilirsiniz. Ancak okumayı pek sevmiyor ve bilgisayarınızı baştan aşağı detaylı bir şekilde taramak istiyorsanız, şu komutu girmenizi öneririm:

sudo fpscan --adware -f --applications --disinfect /
Burada / işareti yerine taramak istediğiniz klasör adını da girebilirsiniz. Komutu root olarak vermemizin espirisi, her klasöre ve dosyaya yetki sorunu olmadan erişebilmek için. Yetkiniz olan klasör ve dosyaları taramak için root olmanız gerekmez. Örneğin aşağıdaki komutu yazarak masaüstü ve alt klasörlerini -root olmadan- tarayabilirsiniz:

fpscan --adware -f --applications --disinfect ~
Komutlar uzun gelmiş olabilir. Aslında bu kadar uzun bir komut vermenize de gerek yok. Basit bir "fpscan klasor_adi" istediğiniz klasörü, alt klasör ve dosyalarıyla birlikte tarayacaktır. Fakat ekstra olarak komutta verdiğim parametreler, daha iyi ve geniş bir tarama yapmak için.




F-Prot 850.000 (yazıyla sekizyüzellibin) dolayında virüs tarıyor. Ancak bu sayı, bütün işletim sistemleri için toplam bir değer. Yani Linux versiyonu için ayrı, Windows için ayrı bir değerden bahsetmiyoruz. Bunun iyi yönü, Windows işletim sisteminize virüs bulaşmışsa, Windows'u hiç açmadan Linux üzerinden tarama yapabilmeniz. Etkinliği, geniş virüs kütüphanesi, hızı ve kolay kullanımı açısından en iyi tercih olduğunu söyleyebilirim




Yorumlar
Henüz Kimse Yorum Yapmamış, ilk yorumu siz ekleyin!
Yorum Ekleme Aparatı
Yorum Eklemek için lütfen sol menuden giris yapınız..
Toplam 0 yorum listelendi.