Bilgi Giriş Kontrolleri (Validation) - ASP.NET Webmaster bilgi bankası, knowledge base Webmaster Araçları

AnaSayfa > ASP.NET > Bilgi Giriş Kontrolleri (Validation)
Kategori: ASP.NET
Gönderen: Admin
Tarih: 2008-11-11
Puan: 4   Puan:4 | Katılımcı:4 | Katılımcı : 4
Okunma: 6985
  
 
1 puan 2 puan 3 puan 4 puan 5 puan 6 puan 7 puan 8 puan 9 puan 10 puan

Web Server kontrolünün önemli bir özelliğini ise bilgi giriş kontrolü yapan Validation kontrolleri oluşturur. Web form üzerindeki kontrollere istediğimiz bilgilerin; istediğimiz format ile girilmesi kontrolüne Validating denir. Bu yapı sayesinde oluşabilecek hatalar en aza indirgemiş oluruz.

WEB FORM ÜZERİNE VALİDATİON KONTROL EKLENMESİ

Validation kontrol eklenmesi ToolBox üzerinden sürükleyerek ; input kotrol yanına getirmek süretiyle yapılır. Daha sonra validation kontrolün Properties penceresinden kontrol edeceği Input Kontrolün ID'si seçilir. Bir input Kontrole birden çok validation kontrol atanabilir.

Type ve EnableClientScript özellikleri özel durum taşır.

Type: Veri tipi validating işlemine tabi tutulacak ise ControlToValidate'den kontrol seçilince; veri tipi Properties kısmındaki Type bölümünden seçtiğimiz veri tipine göre, otomatik olarak kontrol edilir. Özel bir tanımlamaya ihtiyaç yoktur.

EnableClientScript: EnableClientScript özelliği True olursa Client-Side validation çalışır. Varsayılan olarak True özelliğindedir. ASP.NET ; client-Side validation'ı Jscript ile Server-Side validation'ı C# veya Vb içinde oluşturur.

VALIDATION GENEL ÖZELLİKLER

Display: Eğer birden fazla validation kontrol eklenecekse; bu Display seçeneğinin Dynamic olması gerekir. Validator'ın bu özelliği sayesinde; yanyana eklenmiş validator'ların hemen input kontrolün yanında çıkması sağlanır. Statik olursa; nerede koymuş isek, orada çıkar. Default olarak Display özelliği Static'tir. Aynı kontrol içinde birden fazla validator kullanıldığı zaman, Dynamic özelliğine çevirmeyi unutmayınız. None kullanılırsa error mesajı için blok koyar.

Error Message: İki şekilde çıkartılır. Birincisi; Validator'un ErrorMessage kısmına, ikincisi de Text kısmına yazarak. ErrorMessage kısmına yazılmış bir mesajın hata durumunda görünmesini istiyorsak; Text kısmını boş bırakmamamız gerekir. Her ikisinde de yazı varsa; text kısmına yazdığımız hata durumunda görüntülenecektir. ErrorMessage ayrıca ValidationSummary validator'ı kullandığımızda gereklidir. Orada bu mesaj görüntülenir. Onun için biz, normal mesajları Text kısmına yazalım.



Yorumlar
Henüz Kimse Yorum Yapmamış, ilk yorumu siz ekleyin!
Yorum Ekleme Aparatı
Yorum Eklemek için lütfen sol menuden giris yapınız..
Toplam 0 yorum listelendi.