API nedir - Diğer Webmaster bilgi bankası, knowledge base Webmaster Araçları

AnaSayfa > Diğer > API nedir
Kategori: Diğer
Gönderen: Admin
Tarih: 2008-10-19
Puan: 6   Puan:6 | Katılımcı:2 | Katılımcı : 2
Okunma: 5455
  
 
1 puan 2 puan 3 puan 4 puan 5 puan 6 puan 7 puan 8 puan 9 puan 10 puan

Isletim sistemlerine duyulan ihtiyaçlardan biri standart olarak her program tarafindan yapilmasi gereken seyleri ortak bir çati altinda toplamak ve programlari sistemde belirli kurallar altinda çalismasini saglamaktir. Isletim sistemlerinin degerini anlamak için isletim sistemi olmayan bir bilgisayar düsünün.

Yaptiginiz programlari diske kaydetme ihtiyaciniz var. Isletim sisteminiz yoksa programlarinizi diske yazacak ve okuyacak assembly kodlari sizin yazmaniz gerekecektir. Ve her program diske yazma ve okuma kodlarini içinde bulundurmak zorunda olacaktir. Ayrica diske yazacaginiz programi diskin neresine yazacaksiniz. Tabi ki herkes kendi programinin basa yazilmasini isteyecektir. Bu da diski paylasim sorununu çikaracaktir. Ayrica yazici için de problem vardir. Her yazici ayni sistemle çalismayacagi için programinizda yazdirma islemleri de varsa belli basli yazici tipleri için gerekli kodlari yazmaniz gerekecektir. Bu örnekler çogaltilabilir.

Iste PC'ler ilk çiktiginda disk islemlerini kolaylastirmak için DOS ta piyasaya çikti. DOS disk islemlerini yapmak için yazilim interruptlarini programcilarin hizmetine sunmustu. Diskle ilgili bir isleminiz için INT X'in Y numarali servisini çagiriyordunuz ve bu islemleri sizin yerinize DOS yapiyordu. Sistemler gelistikçe bilgisayar degisik alanlara da hitap etmeye baslayinca çok degisik arabirimler de çikti. DOS'a grafik, yazici islemleri gibi standart islemler de eklendi ve sistemde bulunan standart donanimlarin hemen hemen hepsine DOS veya BIOS interruptlariyla erisebiliyordunuz. Ayrica DOS programlarin bellegi nasil kullanacagini da belirliyordu. DOS isletim sistemi olarak kullaniciya herhangi bir standart arabirim sunmamistir. Sadece programlarin sistemdeki standart donanimlara ulasabilecekleri kodlari kullaniciya sunmustur. DOS'ta yapilan programlarin hiçbiri bir birine benzemez. Her program kendi kullanici arayüzünü belirlemek zorundadir ve bunun için gerekli kodu kendisi yazmak zorundadir. DOS'ta yapilan programlarin kullanim ve programlanmasinin zorlugu da bir ölçüde buradan kaynaklanir.

DOS'un programlara standart bir arabirim sunmamasi, bellek sinirlarinin olmasi gibi sebeplerden dolayi çok çok geç kalmis olsada Windows çikti. Windows DOS'un sagladigi standart donanima ulasma haricinde Ses kartlari, Gelismis yazicilar, Scanner'ler gibi donanimlarin kullanimini da programlarin kullanimina sunar. Ayrica programlara standart arabirimleri (Diyalog kutulari, Formlar, Kontroller gibi) kullanma imkani da sunmustur. DOS kendi servislerini yazilim interruptlariyla sunarken Windows API'lerle sunar.

Simdi söyle bir sey düsünülebilir. DOS'ta çok program yaptim ama diske birsey yazdirmak için DOS'un interruptlarini kullanmaya hiç ihtiyaç duymadim. Evet eger assembly program yazmadiysaniz bunlara da ihtiyaciniz yoktur. Çünkü kullandiginiz programlama dili bu isi sizin yerinize yapiyordu. Bu VB'de yaptiginiz programlarda da böyledir. API kullanacaksiniz diye bir sart yok VB bunlari sizin yerinize kullanir. Ancak DOS'taki programlama dillerinde oldugu gibi VB'de de programlama dilinin sundugu islemler her zaman isinizi görmeyebilir, bu durumda Windows API'lerini kullanma ihtiyaci duyarsiniz.

Basic herhalde bütün zamanlarin en yavas programlar üreten dili olma özelligini kimseye kaptirmak istemiyor. Quick Basicte yaptiginiz bir program, ayni isi yapan C ile yapilmis programdan en az 5 kat daha yavas çalisacaktir. Bu fark GWBasic'te daha da büyüktür. VB'de de durumun iç açici oldugunu iddia etmek çok güç. Programlarinizda API kullanmaniz bu hiz barajlarini asmanizi saglayacaktir. Ayrica VB'nin sunmadigi bazi islemler için de API kullanmak gerekir. Örnegin sistemdeki bos bellek miktarini verecek herhangi bir komut VB'de bulunmaz bunu da yine API kullanarak ögrenmek zorundasiniz.

Windows'un sundugu bu API'ler gruplandirilarak bir çok DLL ve EXE dosyasina konmustur. VB'de kullanilan OCX dosyalarinda da API'ler bulunabilir. Bu API'lerden birini kullandiginizda API'nin bulundugu DLL sisteme daha önce yüklenmemisse önce bu DLL yüklenir ve API çalistirilir.

Programinizda API kullanmak için Declare deyimiyle API'yi tanimlamaniz gerekir. Bu tanimdan sonra tanimladiginiz API'ye bir fonksiyon veya bir altprogram gibi ulasabilirsiniz.




Yorumlar
Henüz Kimse Yorum Yapmamış, ilk yorumu siz ekleyin!
Yorum Ekleme Aparatı
Yorum Eklemek için lütfen sol menuden giris yapınız..
Toplam 0 yorum listelendi.